Производители на мартеници: Несправедливо е данъчните да ни глобяват
Производители на мартеници: Несправедливо е данъчните да ни глобяват / Дарик Добрич

Производители на мартеници излязоха пред община Добрич, за да изразят недоволството си от проверки на данъчните. През последните два дни екипи на НАП са съставили около 10 протокола на продавачите заради липса на касови апарати и сега ги грозят глоби в размер от 300 до 1000 лева. „Събрали сме се да попитаме защо никой не ни е уведомил, че трябва да имаме касови апарати. Сред нас има производители, които участват в мартенския базар от години и досега никога не ни е съставян акт”, казаха протестиращите.

„Вече зададохме този въпрос на юристи на НАП и те ни отговориха, че за съжаление законът е такъв. Само, че ние искаме да го променим, защото не сме излезли от хубаво да продаваме мартеници навън - в  дъжд и сняг. Трябва да направим така, че изискването за касови апарати да отпадне за хора като нас”, коментираха производителите. Те настояват в законодателството да бъде направена промяна, която да позволи на физическите лица, които правят мартеници да плащат еднократна такса, вместо да купуват касови апарати.

„Тези устройства струват около 300 лева, а трябва и регистрация, осигуровки, данъци. Това е непосилно за нас, защото от продажбата на мартеници изкарваме между 600 и 700 лева”, казаха още хората. Те признаха, че никой от производителите, които предлагат продукцията си на базара за мартеници в Добрич няма касов апарат, защото работят като физически лица и нямат регистрирани фирми.

Производители на мартеници: Несправедливо е данъчните да ни глобяват
netinfo

„Ние искаме да спазваме закона, но не и да ни поставят пред свършен факт. Защо не минаха през първите дни на базара, а в най-активните дни - 29 февруари и 1 март", коментираха още събралите се. Те обясниха, че няма вариант да минат и към занаятчийската камара, защото там не се предлага курс за изработка на мартеници, чрез който да бъдат признати за занаятчии.

„Карат ни да се чувстваме като престъпници, които крадат някакви пари, но не е така. Ние сме достатъчно коректни”, заявиха още хората.
„Платили сме си всички данъци и такси към общината - за да участваме в базара се прави справка за това. Накараха ни да си направим табла, платили сме наем на общината. Как може ние да сме съвсем изрядни, а те да не ни информират, че се изисква касов апарат. Нас никой не ни предупреждава, от нас само се изисква”, посочиха още производителите.

Базарът за мартеници в Добрич продължава до утре, но много от търговците вече се страхуват да продават и прибраха таблата с мартеници.

„Искаме да има гласност, да предупредим другите производители. Изработката на мартениците за следващата година започва в края на март. Ако изискването за касови апарати се запази, за много от нас няма да има смисъл да започват с тази дейност”, казаха производителите от Добрич и предупредиха, че скоро в страната ще се продават само китайски мартеници.