Продължават безплатните прегледи с мобилния мамограф
Продължават безплатните прегледи с мобилния мамограф / Sofia Photo Agency

През месец юни на територията на община Добрич се проведоха профилактични мамографски прегледи на здравно неосигурени лица в изпълнение на проект по Програма ФАР. Над 300 жени от ромското население се възползваха от възможността, която се предоставя в областта със съдействието на областния управител Желязко Желязков.

От областната управа припомнят, че със заповед на министъра на здравеопазването за изпълнение на проекта "Подобряване на състоянието и интеграцията на малцинствени групи в неравностойно положение със специална насоченост към ромите", в страната са разпределени 23 мобилни медицински кабинети  - "Мамограф". Единият от тях е в Област Добрич.

От днес - 5 юли мамографът е на територията на община Добричка. По определен график до края на септември прегледи ще се проведат във всички общини, като идеята е да се стигне до най-отдалечените места в областта с концентрация на ромско население. След края на септември апаратът ще се върне в Добрич и ще се даде възможност от услугата да се възползват и здравно осигурени лица.

Вижте графика за останалите общини:

Община Шабла -                   от 21 до 27 юли 2010 г. 

Община Каварна -            от 28 юли до 06 август 2010 г. 

Община Балчик -              от 09 до 20 август 2010 г. 

Община Тервел -               от 23 август до 03 септември 2010 г. 

Община Крушари -            от 06 до 10 септември 2010 г. 

Община Генерал Тошево - от 13 до 24 септември 2010 г.