Признаха финансова санкция, наложена на добруджанец от унгарски съд
Признаха финансова санкция, наложена на добруджанец от унгарски съд / Sofia Photo Agency, архив

Окръжен съд-Добрич призна решение, издадено от градския съд в Будайорш, Унгария, с което на 30-годишния Шабан С. от село Градница, община Тервел е наложена финансова санкция в размер на 130 560 форинта, равняващи се на 950 лв. по курса на БНБ към датата на осъждането му - 20.06.2011 г.

Разпоредено бе след влизане на решението в сила, то да бъде изпратено на НАП за изпълнение, както и да бъдат уведомени Градският съд Будайорш и българското Министерство на правосъдието.

В Унгария 30-годишният мъж е осъден за това, че на 11 декември 2009 г. по път от град Сегед към град Дьор не е спазил необходимата дистанция и в резултат е възникнало произшествието, при което румънски водач е получил тежка телесна повреда.
В деня на инцидента времето било мъгливо, с ограничена видимост, а пътното платно било влажно. Обвиняемият се движел след лек автомобил, управляван от румънския гражданин. Заради пътния трафик румънецът намалил скоростта и спрял, но бил ударен от българската кола. Вследствие на удара се получила верижна катастрофа между 4 автомобила.

Окръжният съд разгледа делото в отсъствието на Шабан С., след като му назначи съдебен защитник. Установено е, че обвиняемият е напуснал страната и работи в Германия. В телефонен разговор със служител на съда, той е казал, че работи в Германия и не е възможно да се върне за съдебното заседание по делото му.