Приканват да отдадем почит на жертвите на пътнотранспортни произшествия
Приканват да отдадем почит на жертвите на пътнотранспортни произшествия / Дарик Добрич

На 20 ноември се отдава дълбока почит към жертвите на пътнотранспортни произшествия и се изказват съболезнования към близкитe на пострадалите, припомнят от РЗИ. По този повод, от 11:00 ч. на Оброчния кръст пред храм "Света Троица", в Добрич, ще бъде отслужена заупокойна литургия и панихида.

Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. На този ден изказваме своята благодарност към хората, които всеки ден оказват съдействие, помощ и се борят за спасяване на живота на пострадалите: лекари, медицински сестри, полицаи, пожарникари и др.

Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия се отбелязва по решение на Общото събрание на ООН всяка трета неделя на месец ноември.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на нашата страна стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот. Освен това пътните инциденти причиняват и големи загуби за икономиката на страната. Експертите изчисляват, че в рамките на Европейския съюз загубите за 2015 г. възлизат на 100 милиарда евро, а България губи годишно около 2% от брутния си вътрешен продукт, или около 1,2 млрд.лв.