Приеха бюджета на Добрич за 2011 година
Приеха бюджета на Добрич за 2011 година / Дарик Добрич

Общинският съвет на Добрич прие бюджета за 2011 година в размер на 49 млн. 652 хил. лева. Бюджетът беше подкрепен с 33 гласа, а четирима съветници от групата на БСП гласуваха „въздържал се".

Близо 19 млн.лева от парите за 2011 година са за образование, над 5 млн. лева са предвидени за чистота. 13.5 млн. лева са заложени в програмата за капиталови разходи на общината. Над 5 млн. лева в нея се заделят за изграждане на пешеходни връзки и подходи с прилежащи паркоместа във вътрешнокварталин пространства и отделни жилищни групи. 1 млн. и 378 хил. лева са предвидени за преасфалтиране на улици, 830 хил. лева за изграждане на спортни обекти. 600 хил. лева се отделят за строителство на жилищен блок Добрич, 120 хил. лева се предоставят на областната болница за медицинско оборудване. В капиталовата програма са включени и средствата по проекта за реконструкция на пешеходната зона.

Общинският съвет на Добрич гласува 220 хиляди лева от предложения проекто- бюджет да бъдат преразпределени. Предложеното общинско съфинансиране от 300 хил. лева за изграждане паметник на ген. Иван Колев се намали на 150 хил. лева. Гласувано беше още да се намалят предвидените средства за Общинския младежки център с 20 хил. лева, разходите за улично осветление с 20 хил. лева и с 30 хил. лева дейности по опазване на околната среда. Общата сума от 220 хил. лева се преразпределя към други разходни пера. 100 хил. лева от нея се пренасочват за поддържане на уличната мрежа в Добрич, с 50 хиляди лева се увеличават средствата за спорт, а с други 50 хил. лева - подкрепата за двата театъра в града. Останалите 20 хил. лева ще бъдат предоставени на ДКЦ-2 , за да се използват за изследвания на двойки с репродуктивни проблеми.