Прекратяват конкурса за паметник на Ген. Колев
Прекратяват конкурса за паметник на Ген. Колев / Валентина Добринчева

Прекратяват конкурса за изграждане на паметник на ген. Иван Колев. Това е решила единадесет членната комисия за избор на проект за монумента. Тя не е приела представеното предложение на авторски колектив Димитър Янков и архитектите Милен и Витлеем Чалъкови. Според журито авторът на скулптурната композиция не се е справил със задачата и не се е съобразил с препоръките от втория тур.

Представеното пластично решение на двете фигури - конната и тази на ген. Колев няма единен характер, решили са още специалистите. Не са спазени препоръките на журито за изчистване и пропорциониране на предложеното решение за постамент. Авторите представят ново решение, изключително неубедително като силно скулптуриране на предишните релефи, развита е крайно неподходяща втора пластична композиция, която се противопоставя на главната, казват още от журито. Решението подкрепят 10 членове на комисията, един е "въздържал се".

Кметът на Добрич Детелина Николова е информирала председателя на Сдружението за изграждане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. академик Георги Марков за предложението на комисията. Ще се търсят възможности съгласно Закона за обществените поръчки как да бъде възложено изграждането на паметника.