/ sxc.hu
Подновява се кампанията по издаване на Уникален код за достъп /УКД/ до електронното медицинско досие на всеки, ползвал здравна помощ. То е достъпно на страницата на НЗОК – www.nhif.bg.

В РЗОК Добрич има организация по издаване на УКД, съобщават оттам. Всеки посетител има възможност да подаде заявление и срещу документ за самоличност да получи този код за достъп до информационната система на НЗОК, където да провери дали правилно са въведени дейностите и манипулациите, които са му извършени. При разминаване на информацията, може да се сигнализира, а контролните органи на РЗОК ще направят проверка. Уникалният код може да се издава и на лица, които имат временно прекъсване на здравното си осигуряване.

От началото на процедурата по издаване на УКД през 2013 г. до настоящия момент, на територията на област Добрич от услугата са се възползвали 818 души.
От Националната здравноосигурителна каса апелират за осъществяването на активен контрол от страна на гражданите върху изразходване на средствата за здравеопазване.