Подмладяваме се с нов вид хляб
Подмладяваме се с нов вид хляб / netinfo

Нов вид „антиейдж" хляб е разработен в „Добруджански хляб" АД, съобщи производственият директор на компанията Илиян Петров. Тестеният продукт, който ще има подмладяващ ефект, ще се произвежда от вносен микс от семена и родно пълнозърнесто брашно. Фирмата ще предложи на пазара и антихолестеролен хляб, допълни Петров. Изчаква се подходяща пазарна конюнктура, за да бъдат пуснати в продажба новите видове. Те са бутикови и ще имат сравнително висока цена - около 1.50 лв. за 300 грама.

Фирмата, която е лидер в производството на здравословни хлябове, разработва и нов вид диетичен хляб от серията „Вита" - „Вита - баланс". Наблюденията сочат, че през последните 3-4 години консумацията на пълнозърнест хляб се увеличава, за сметка на основния бял. Здравословните видове се предпочитат от по-младите, по-образованите и активни хора.  От компанията заявиха, че в България няма въведени стандарти за производство на пълнозърнести хлябове. Според мениджърите в „Добруджански хляб" е необходимо да бъдат въведени такива правила, като например използването на поне 50% пълнозърнесто брашно в продуктите. 

„Добруджански хляб" отбелязва 15 години от приватизацията на предприятието. По този повод фирмата дарява 10 тона брашно, които ще бъдат разпределени между социалните домове в Добричка област, обяви мажоритарният собственик на дружеството Енчо Малев.