Подготвят проект Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация
Подготвят проект Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация / Валентина Добринчева

Община град Добрич ще кандидатства с проект "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация" по Оперативна програма "Регионално Развитие". Максималната сума на безвъзмездната финансова помощ е 6 000 000 лева като всеки кандидат трябва да осигури 5% собствен принос от общата стойност.

Идеята на общината е да включи в проекта дейности по реставрация, консервация, ремонт и реконструкция на няколко обекти, сред които паметници на културата - Къща музей „Й. Йовков", Музей на нова и най-нова история, Етнографската къща, Дом-паметник „Й. Йовков" и Музей с експозиция „Археология на Добруджа" и прилежащи пространства в комплекс „Стария Добрич". Освен това ще бъде закупено оборудване, ще се въведат техники и програми за интерпретация и анимация, ще се изгради туристически информационен център и ще се подобри инфраструктурата с тоалетни, осветление и др..

На своето поредно заседание на 30 ноември Общински съвет Добрич трябва да даде разрешение на общината за кандидатстване с проекта, по който ще бъде осигурен 5% собствен принос, с което се декларира, че предназначението на обектите няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години след приключване на дейностите, както и че няма да бъдат отдавани за стопанисване на други физически или юридически лица.