По-продуктивни сме, когато времето е лошо
По-продуктивни сме, когато времето е лошо / Източник: ЕПА/БГНЕС

Учени от Харвардския университет установиха, че лошото време ни прави по-продуктивни, пише сайтът на сп. "Бизнесуик".

Според проф. Франческа Джино снежните бури, които застигнаха тази зима много страни по света, си имат и своята положителна страна.

Лошото време кара служителите и работниците да се концентрират повече върху поставените им задачи и да залягат по-усърдно над тях.

И обратното - при хубаво, слънчево време, производителността рязко спада.

Изследването на проф. Джино е обхванало 200 пълнолетни доброволци, които трябвало да предскажат как ще се отрази хубавото време на тяхната производителност. Над 80 на сто от запитаните прогнозирали, че то ще има положителен ефект и приблизително същият процент, че лошото време значително ще я снижи.

За да сравни техните разчети, екипът използвал резултатите от средна по големина токийска банка, която проследила продуктивността на всички свои служители в период на 2 години и половина. За този период те получили 56 хиляди заявления за заеми, изискващи 600 хиляди операции за отпускането им.

В същото време били сравнени метеорологичните данни в Токио ден за ден.

Оказало се, че при повишаване на валежите в столицата с 3 сантиметра, се наблюдавало 1,3% увеличение на производителността на банковите чиновници за всяка една транзакция. Те по-лесно се концентрирали и по-бързо вкарвали съответните данни. Ниската видимост при мъгли и особено ниските температури рязко повишавали продуктивността им.

Съвсем други резултати били наблюдавани при хубаво и слънчево време, когато разсеяността се увеличавала, допускали се повече грешки и било отделяно по-голямо време за въвеждане на данните.