Пишат нов правилник за местния обществен посредник
Пишат нов правилник за местния обществен посредник / Дарик Добрич

Нов правилник за дейността на местния обществен посредник /омбудсман/ на Добрич ще бъде подготвен в близките месеци. Това реши местният парламент по предложение на съветника от "Граждани в повече" Милко Пенчев. Той постави на обсъждане докладна с две точки - съставяне на нов правилник за дейността и сформиране на временна комисия за избор на омбудсман.

Съветниците приеха единствено първата точка - писането на нов правилник. Като мотиви за това Пенчев посочи факта, че старият е от 2005 година и не е актуален, тъй като в това време законодателството в страната е било твърде гъвкаво. Правилникът ще бъде изготвен от Постоянната комисия по законност, обществен ред и контрол.

Засега обаче няма да се сформира временна комисия по избор на обществен посредник. Оказа се, че за това по закон /ЗМСМА/ е нужно квалифицирано мнозинство при гласуването - т.е. 21 гласа, а подкрепа дойде само от 18 съветници. По предложение на Владимир Калчев точката бе прегласувана, но отново гласовете не достигнаха - 17 "за", 11 "против" и 4 "въздържал се". Председателят Ангел Табаков, който гласува "за" и двете точки от предложението, нарече ситуацията "парадокс", но отбеляза, че може би ще се намери решение на по-късен етап.

В комисията по избора Пенчев предложи да влязат отново съветниците от Постоянната комисия по законност, както и още 5-ма съветници. Номинирани бяха само четирима: Десислава Димитрова от Атака, Владимир Калчев от БСП, Йордан Йорданов от ВМРО и Гьорсел Кърнак от ДПС. ГЕРБ не излъчиха свое предложение, но част от партийната група подкрепи докладната.