Петко Боев иска да дари иконопис за параклиса в болницата
Петко Боев иска да дари иконопис за параклиса в болницата / Дарик Добрич

Добричкият художник Петко Боев е подготвил проект за изографисване на параклиса "Св. Екатерина" в Многопрофилната болница в Добрич, съобщи той за Дарик. Боев възнамерява да направи труда си по изписването дарение. Проектът му включва иконопис за купола и за една от стените на параклиса. На стената ще бъде изографисана икона със Св. Екатерина, Св. Богородица и Иисус Христос. На купола ще има изображение, на което също ще бъде Божият син.

Проектът е одобрен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и от архиерейския наместник Иван Дойчев, каза Боев. Работата по него е започната през ноември м.г. Художникът се надява да получи подкрепа и от кмета Детелина Николова, защото планира да направи дарението си на името на община Добрич. Петко Боев е майстор на иконите на фасадата на храм "Св.Георги" в Добрич и в други черкви.

Параклисът в болницата съществува от около година и половина, изграден е с помощта на частен дарител. Куполът е висок 4 метра и изрисуването му изисква изграждане на скеле, каза художникът, който смята да работи сам и предполага, че ще му е нужен най-малко един месец. Боев се надява на подкрепа от общината или бизнеса за закупуването на бои и материали, за да може параклисът да бъде готов за празника на Св. Екатерина - 24 ноември, тази година.

Св. великомъченица Екатерина е от Александрия, дъщеря на бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост.
На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.
Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия.