Медицински университет Варна
Медицински университет Варна / МУ
Община град Добрич започна проучване на мнението на гражданите относно нуждата от разкриване отново на филиал на Медицински университет – Варна в Добрич. Намерението е във филиала да се извършва обучение по специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка”. Анкетата е активна до 30 юни 2017 г. включително на сайта на Общината.
 
Филиалният факултет на ВМИ – Варна в град Толбухин е разкрит през 1978 г. - за обучение на студенти по медицина от трети до шести курс. След промените в страната дейността прекъсва.
 
Анкета за възобновяване на филиала на Медицински университет - Варна в Добрич е правена и през 2012 г. Между 25 и 28 юни т.г. са проведени две допитвания сред 766 ученици от 10 и 11 клас на 13 училища и със специалисти от 4 лечебни заведения в областта. Идеята е одобрена от повече от 80% от запитаните - както учащи, така и работещи в здравеопазването. Подкрепа дошла от ректора на университета, бившият кмет на Добрич Детелина Николова, изп.директор на МБАЛ Добрич и др. Имало план максимално бързо да се изготви проект за разкриване на филиал, с който да се кандидатства пред Националната агенция по акредитация. През 2013 г. има съобщения в медиите и изявления от ректора за откриване на филиала, но той така и не е стартирал.
 
Бившите имоти на Медицински университет - Варна в Добрич сега са частна държавна собственост и се управляват от Областна администрация. Филиалът на висшето училище е разполагал с 8 сгради. Някои се използват от различни ведомства, но други са занемарени и се рушат.