Откриват новата музейна експозиция Археологията на Добруджа
Откриват новата музейна експозиция Археологията на Добруджа / Дарик Добрич

1300 експоната включва обновената изцяло експозиция „Археология на Добруджа”. Официалното откриване на напълно ремонтираната изложбена зала вСтария Добрич” е тази вечер от 17.00 часа.

Животът в Добруджа от 6-то хилядолетие преди новата ера до Второто българско царство представя сбирката с уникални експонати. Сред тях са три праисторически жречески погребения от Дуранкулак, които не могат да се видят в нито един световен музей, най-старото обработено злато в света, миниатюрна култова ръка от слонова кост, която държи орех с изобразен в него конник – един от уникатите на България, според музейния специалист Ивелина Романова. Специален интерес за посетителите представляват още диплома на римски легионер, железароковашка работилница от 5 век, печатът на цар Симеон, монета на деспот Добротица.

Сбирката включва още  монетни съкровища, каменни сечива, златни и сребърни накити, керамични находки от праисторически времена до дните на османското нашествие по нашите земи и похода на Владислав III Варненчик.

Изложбена зала е с изцяло подменена покривна конструкция, ел.инсталация, с нов окачен таван и климатична система, подновен паркет и нови витрини. Ремонтиран основно е и учебният музей, който също е един от акцентите в експозицията.

Ремонтните дейности са извършени по проект „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация”, финансиран по ОП „Регионално развитие” в размер на 3 млн. 559 хил.лв. Приносът на община Добрич е 42 хил.лв. Основната цел на проекта е да привлече повече туристи чрез създаване на интегриран туристически продукт и на тематичен маршрут, включващ основните културно-исторически атракции в Добрич.