Откриват изложбата От историческите извори
Откриват изложбата От историческите извори / Дарик Добрич

Изложба на библиотечни документи под мотото „От историческите извори” организира Регионална библиотека „Дора Габе”. Поводът е 134 години от освобождението на Добрич  от турско робство.

Изложбата представя документи от фондовете на  библиотеката, съхранявани в сектор „Краезнание” - книги, периодични издания, енциклопедии, библиографски справочници, графични издания и др.

Експонирани са документи за подготовката, хода на Руско-турската война /1878-1878 г./ и участието на българите във войната; ксерокопие на част от книгата „Дневник за пребиваването на Царя-Освободител в Дунавската армия през 1877 г., издадена през 1901 г.; издания на библиотека „Дора Габе” през годините, посветени на годишнини от Освобождението;  участието на добруджанци от Хаджиоглу Пазарджишко в националноосвободителните борби през турско робство и др.

Особен  интерес представляват книгите „Исторически бележки из нашето минало. Между това и по Освобождението на град Добрич от руските войски 1878 г.” на Иван Генов, издадена в Добрич от печатница „Добруджа” през 1901 г.; „България. Френска хроника 1876-1878 г.”.;  Спомените на свещеник Павел Атанасов – „Замръкнахме в турско, осъмнахме  в българско” от книгата „Народностни материали за Добруджа”, том първи; Двутомника - „Българското опълчение 1877-1878 г.” „Някогашният Добрич” на Данаил Бекяров и много други.

Освобождението на Добрич е разкрито и в сборниците „Толбухинският край по време на Освободителната война 1877-1878 г.”, История  на град Толбухин,  История на Добруджа,  т. 3 и др.

Информация  за военните действия и събития през войната допълват постери със снимков материали за генералите Цимерман и Манзей; за опълченците от Добрич - Димитър Ковачев и Кузман Христов и техните награди – кръст за храброст, торбичка и евангелие, дарени лично от император Александър II; Свидетелство за участие в българското опълчение на Иван Митев от Добрич, снимки на Васил Контаров и дарените му три медала и Кръст за храброст.

Изложбата е експонирана в централното  фоайе на библиотеката е може да бъде разгледана от 23 януари до 5 февруари 2012 г.