Откриват изложбата Дора Габе - дъщеря на равнината
Откриват изложбата Дора Габе - дъщеря на равнината / Дарик Добрич, архив

Изложба, озаглавена „Дора Габе – дъщеря на равнината” ще бъде открита в 17.00 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков”. Тя е част от културната програма на общината, посветена на 125 години от рождението на поетесата.

Ескпозицията се състои се от 15 фотодокументални табла и е финансирана от Министерството на културата. „Целяхме да покажем Дора Габе едновременно като поет, белетрист, преводач, общественик и разбира се като човек. За нас беше ценно да покажем връзката й с Добруджа, тъй като тя сама с гордост се е определяла като добруджанка и със своята обществена дейност е направила много за възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България”, сподели Кремена Митева – уредник в Дома.

Изложбата е създадена като пътуваща и представя най-ценните експонати, които се съхраняват в специалния фонд „Дора Габе” на Дом-паметника. Днес посетителите ще видят и възстановената след ремонтите експозиция за поетесата. През следващата седмица пътуващата изложба ще бъде представена на Националната среща на литературните музеи в Стара Загора.