Отчитат недостиг на кадри за туризма
Отчитат недостиг на кадри за туризма / Дарик Добрич

За поредна година туристическият бранш отчита недостиг на кадри, обяви Димитър Димитров, председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България по време на трудовата борса в сферата на туризма, която се провежда в Добрич. По думите му липсата на кадри се усеща на всички нива на заетост – от миячи, до майстор-готвачи и управители на хотели. Той отбеляза, че заплатите в туризма са увеличени от миналата година, а това лято отново се очаква лек ръст, но подчерта, че хората не бива да разчитат на значително повишение на възнагражденията. „България е евтина туристическа дестинация. Не можем да продаваме по-скъпо, заради конкуренцията на южните ни съседки, а заплатите се формират на базата на продажбите на инклузивните пакети”, коментира председателят на браншовата организация.

Отчитат недостиг на кадри за туризма
netinfo

По думите му средната брутна заплата за работник кухня е 680 лева, средното брутно възнаграждение за готвачите започва от 800-900 лева, а на камериерките е около 700. През лятото по Черноморието работят около 23 хиляди добричлии, каза още Димитров и отбеляза, че работодателите търсят хора от региона, заради добрите кадри, които подготвят гимназията и колежа по туризъм, както и курорт „Албена”.

Димитров обяви, че тази година няма да има поскъпване на цените на туристическите пакети, освен минималното завишение, обявено в някои 5-звездни хотели. Очаква се ръст на туристите от всички пазари с изключение на руския и украинския, където заради кризата се отчитат по-малко ранни записвания. Димитров обаче направи уговорката, че гостите от тези страни по принцип правят резервации в последния момент.

Специализираната трудова борса се провежда в Международния колеж в Добрич. В нея участват работодатели от цялото Черноморие. Обявени са свободни позиции за камериерки, гладачи, перачи, бармани и сервитьори, озеленители, администратори, работници в кухня, готвачи.