Отбелязваме Международния ден за борба с наркоманиите
Отбелязваме Международния ден за борба с наркоманиите / Дарик Нюз - архив

Световната здравна организация отбелязва 26 юни като Международен ден за борба с наркоманиите. Употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери, предупреждават от РЗИ – Добрич. Тревожен е фактът, че нараства броят на младите хора, станали жертва на наркотиците. Рязко намалява възрастта за първия опит на наркотични вещества.

Статистиката сочи, че 8,6% от българите на възраст между 15 и 64 години са употребявали психотропни вещества поне веднъж в живота си. Употребяващите хероин в България са между 20 000 и 30 000 – по данни на Национален фокусен център по наркомании, 33 % от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик. Според проучване през 2011 г., учениците, на възраст 15-16 г., които са употребявали канабис минимум един път през живота си, са 24,3%. България е на пето място сред страните от ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25 - годишна възраст. Най-често употребяваните психотропни вещества, освен алкохол и никотин, са марихуаната, амфетамините, екстази, кокаинът и хероинът.

Редовната употреба на повечето наркотици води до трайни последици  за здравето, припомнят още от РЗИ. Сред тях са рискът от увреждане  на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции, силна физическа и психическа зависимост. Психотропните вещества въздействат  директно върху мозъка и могат  да доведат допсихическа зависимост, депресия, параноя, агресивно поведение, затруднения с концентрацията, паметта, способността за преценка и вземане на решения.

Хората, зависими от наркотиците, имат трудности в осъществяването на нормално общуване, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на веществото, нараняват близките си, губят приятелите и работата си.
Законът наказва производството, преработването, придобиването, притежанието и разпространението на наркотични вещества.

Ако Вие сте свидетели на свръхдоза или сте употребили наркотици, алкохол и се чувствате зле, обадете се веднага на телефон 112, съветват специалистите от РЗИ.
Консултация и съвет по всички въпроси, свързани с наркотиците и алкохола, можете да получите на анонимната и безплатна национална телефонна линия на Националния център по наркомании: 0800 133 22 – от понеделник до петък, от 14.00 до 20.00 часа.