Отбелязваме Лазаровден с Фестивал на хорото
Отбелязваме Лазаровден с Фестивал на хорото / Дарик Добрич

Добруджански фестивал на българското хоро ще е кулминацията на празничния Лазаровден в Добрич. Фестивалът е наречен "За леса", което във фолклора означава добруджански хват за ръце, обясни художественият ръководител на ПФА "Добруджа" Стоян Господинов, който е един от организаторите на събитието.

В проявата се включlват общо 11 любителски състава - всичките 7 добрички клубове за фолклорни танци и участници от Варна, Силистра, Каварна и Генерал Тошево. По регламент в надиграването няма да се допускат професионални ансамбли, както и колективи за обработен фолклор.

Фестивалът "За леса" се провежда за втори път. Първото му издание се състоя в навечерието на Коледа и беше организирано в Арт център "Палитра". Тази година фестивалът излиза на открито - на площад "Свобода" в Добрич. Началото е от 11.00 часа с представяне на фестивалните групи. От 13.30 часа е втората част, предвидена за всеобщо веселие с оркестър на живо. Ще бъде организирано надиграване, в което могат да се включат всички желаещи, а най-добрите двойки танцьори ще получат награди. Уменията им ще бъдат оценявани от ръководителите на участващите в надиграването клубове.

Отбелязваме Лазаровден с Фестивал на хорото
netinfo

 

На Лазаровден в центъра на града добричлии ще могат да видят над 35 автентични български народни танца, между които и малко познатите Доспатско и Зидарско хоро. „Искаме да покажем колко забавно, приятно и красиво е да се занимаваш с народни танци” – посочи Иван Иванов, ръководител на Арт център "Палитра", един от основните организатори на събитието.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Добрич Детелина Николова.