Осъдиха механизатор прегазил с трактор колега
Осъдиха механизатор прегазил с трактор колега / netinfo
Наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода”, отложено с изпитателен срок от 3 години постанови Окръжен съд - Добрич на 51-годишния Матей Маринов от добричкото село Овчарово.

Маринов е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост. Съдът одобри днес споразумението, постигнато между Окръжна прокуратура – Добрич и подсъдимия за прекратяване на наказателното производство срещу него.

Маринов се признава за виновен, че на 29.08.2007 г. в землището на с. Сливенци, община Добрич е прегазил с трактор своя съселянин Петър Василев Иванов. При немарливо изпълнение на трудовите си задължения, подсъдимият е нарушил изискванията за безопасност на труда.

Механизаторът Маринов решил да премести управлявания от Иванов трактор, за да може да разтовари комбайн със слънчогледово семе в ремаркето. Подсъдимият извършил маневрата, без да забележи, че пострадалият е бил легнал под ремаркето и при преместването тракторът минал през гърдите му. Пострадалият бил заведен веднага в болница, където е установено, че има травма на гърдите - счупени ребра и разкъсване на белия дроб. Той е поставен на командно дишане, но по-късно почива.

Маринов е неосъждан, работи като механизатор в аргофирма и се ползва с добро име в обществото.

Добричкият окръжен съд намери, че предложеното споразумение не противоречи на закона и морала. То е окончателно и не подлежи на обжалване.