Освещават новия храм „Св.Климент Охридски
Освещават новия храм „Св.Климент Охридски / Дарик Нюз - архив

Новият добрички храм „Св.Климент Охридски" ще бъде осветен по каноните на българската православна църква на 23 септември, съобщиха от кметството. Литургията ще започне в 7.00 часа, ще продължи до обяд и ще бъде отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и от свещеници от храм „Света Троица".

Това е първата новопостроена църква в Добрич от около 140 години насам. Първата копка бе направена през 2004 година, а същинското строителство започна в края на 2007-ма, припомни кметът Детелина Николова. По първоначални изчисления в градежа на храма са вложени над 400 000 лева. Голяма част от тях представляват средства и материали на дарители. Тази година в бюджета на общината за църквата бяха заделени 50 000 лева. Средства бяха набирани и чрез благотворителни инициативи. От Дирекцията по вероизповеданията пък бяха предоставени 6 уникални икони, една от които е на Свети Климент Охридски.

Иконите са зографисвани през 18 век и са били част от параклиса на българската болница в Истанбул. Издирвани са от Интерпол и са открити на изложба в Германия. Тази година е била почистена една от реликвите - тази на Йоан Кръстител. Шестте икони вече са монтирани на иконостаса в храма, изработен от русенска фирма.

По време на освещаването в църквата ще бъде внесена и ценна икона на Божията майка, подарена на кмета на Добрич от Митрополита на Варшава и цяла Полша Сава.

Новият храм ще е отворен ежедневно, а всяка неделя ще има служби.

На празника на Добрич 25 септември, около обяд, в църквата ще бъде отслужен молебен за здравето и благоденствието на добричлии. След това Детелина Николова организира коктейл за големите дарители.