Очакват ни поройни дъждове и наводнения през следващите дни
Очакват ни поройни дъждове и наводнения през следващите дни / БГНЕС - архив

Поройни дъждове и наводнения очакват България в следващите дни. По Дунавската равнина и Източна България могат да паднат до 60 литра дъжд на квадратен метър, съобщи Асен Личев - директор на дирекция „Управление на водите" в Министерство на околната среда и водите (МОСВ), като се позова на актуални метеорологични данни.

Тази напрегната обстановка се потвърждава и от Европейската система за предупреждения за наводнения, добави Личев.

С повишено внимание са планинските районите и общините Търговище, Шумен и Разград.

В следващите денонощия се очаква сериозно повишаване на нивата на реките, най-вече по Дунавската равнина и Източна България, сочи прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Очакваните обилните валежи могат да причинят локални наводнения, посочи Асен Личев от Министерството на околната среда и водите: „Възможни са наводнения вследствие на интензивните валежи, главно в четвъртък в района на Североизточна България - в областите Търговище, Шумен и Разград, както и в планинските райони. Тази по-напрегната обстановка се потвърждава и от Европейската система за предупреждения на наводнения във водосборите на реките Дунав и Марица, според която се очакват покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната. За периода 19 - 21 юни е възможно на места да бъдат достигнати високи и критични прагове на предупреждение. В Румъния власите са обявили за утре жълт код за валежи, а сръбските власти са обявили оранжев код за валежи".

По думите му задачата на Министерството на околната среда и водите е да издаде предупреждение, а след това областните управители, кметовете и Гражданска защита трябва да поемат дейностите, ако се наложи да има защита от наводнения: „Изразявам ясното мнение, че държавата е подготвена за това, защото тези предупреждения са дадени още на 16 юни".

В крайна фаза е създаването на Националния център за управление на водите, припомни Асен Личев. Центърът ще създаде по-ефективни механизми за прогноза на наводнения и справяне с водни бедствия.