Общинските служители ще повишават компетентността си по европрограма
Общинските служители ще повишават компетентността си по европрограма / Дарик Добрич, архив

111 общински служители ще повишават професионалната си компетентност по проект по Оперативна програма „Административен капацитет”, съобщиха от кметството. Договорът бе подписан между Община Добрич и Управляващия орган на Оперативната програма на 8 май. Стойността на проекта е 90 хил.лева, като средствата изцяло се осигуряват от ЕС, без общинско съфинансиране.

88 служители ще се включат в 29 различни вида обучения в Института по публична администрация. 36 човека ще учат английски, двама - немски и трима - румънски език. Последният бил нужен заради работата по различни трансгранични проекти с Румъния, културни прояви и обмяна на опит между двете страни. Шестима служители, предимно от отдел „Местни данъци и такси”, ще се обучават в жестомимичния език. Целта е по-доброто обслужване на хора с увреждания.

Специализирано обучение ще преминат 28 души. Темите са четири - Правила и практическо приложение на договори по FIDIC; Инвеститорски контрол на строежи и ремонти; Актуални моменти в практическото прилагане на ЗУТ; Установяване, изчисляване и удостоверяване на осигурителен стаж, Работа с учрежденски архиви.

Чрез обученията се цели по-ефективна, обърната „с лице към хората” администрация, ориентирана към потребителите на административни услуги. В проекта са обхванати 70% от общинските служители, които са общо 160. Някои от тях ще участват в повече от една дейност.