Общинският съвет вдига такса смет
Общинският съвет вдига такса смет / netinfo

Таксата битови отпадъци за жилищни и вилни имоти на добричлии да бъде вдигната от 1,5 на 2 промила ще предложи на днешното заседание на Общинския съвет кметът на Добрич Детелина Николова. Повишението е продиктувано от по-големите разходи за чистотата на града, заложени за следващата година, се мотивират от кметството.

Така добричлии ще плащат за такса смет от 4 до 34 лева повече. Най-голямото увеличение е за апартаменти от над 100 квадрата в централната градска част, чиято такса от 102 лева ще скочи на 136 лева. Само с 4 лева повече ще плащат собствениците на къщи в кварталите на града.

За нежилищните имоти кметът предлага таксата смет да бъде 7 промила.

Съветниците ще дебатират и актуални промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци и план-сметка за дейност „Чистота".

Заместник-кметът Надежда Петкова ще внесе предложение за актуализиране на максималния брой  таксиметрови автомобили, работещи на територията на града. От максимум 700 разрешени таксита досега, броят им ще бъде регулиран до 500.

Общинският съвет ще разгледа и Наредба за реда и условията за финансово подпомагане на спортните прояви и спортните клубове в Добрич.