Общината ще направи ново предложение за Бизнес центъра
Общината ще направи ново предложение за Бизнес центъра / Дарик Добрич

Предложението за подписване на нов 10-годишен договор със Сдружение "Бизнес център Добрич", всъщност се оказа прието от Общинския съвет /ОС/. Това съобщава Стойчо Стойчев в открито писмо до кмета Детелина Николова. Справка с чл. 27, ал. 4 от Закон за местното самоуправление и местната администрация според Стойчев показвала, че ОС приема решения за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците. В Добрич местният парламент се състои от 41 човека, т.е. 22 гласа са достатъчни.

Решението бе счетено за отхвърлено на сесията от 25 януари т.г. с 24 "за", 0 "против" и 12 "въздържал се". Дарик припомня, че то бе гласувано два пъти с еднакъв резултат и след 15-минутна почивка.

Не съм получила писмото на Стойчо Стойчев още, коментира за Дарик кметът Детелина Николова. Тя обясни, че на предстоящата сесия на 21 февруари администрацията ще внесе ново предложение, в което според нея неяснотите са изчистени. Кметът не пожела да сподели подробности, но бе категорична, че дори предишната докладна от сесията на 25 януари да се окаже приета, те няма да работят по нея, а ще очакват съветниците да одобрят новите параметри. Очаква се днес Николова да подпише предложението и в понеделник то да бъде достъпно за медиите и граждани.

Общината ще направи ново предложение за Бизнес центъра
netinfo
Сключването на нов 10-годишен договор за безвъзмездно ползване на имот частна общинска собственост от 263 кв.м. по бул. "25 септември" 25 с Бизнес центъра се искаше от общината заради кандидатстване по Оперативна програма "Техническа помощ". По проекта, който е изготвен, кметството е партньор на сдружението в изграждането на нов информационен център, който ще дава консултации по Структурните и Кохезионния фонд. Такива ще бъдат създадени във всички областни центрове в страната с безвъзмездно финансиране до 400 000 лева.

От въздържалите се общински съветници на заседанието на 25 януари се изказа само Атанас Атанасов от "Атака". Той поясни, че не е против усвояването на европейски средства, а е против неравнопоставеността на стопански субекти, която създава общинска администрация с действията си. Пред Дарик по-късно Атанасов заяви, че те биха подкрепили предложение на администрацията за новия офис при условие, че чрез анекс към договора, за него се отделят необходимите 50 кв.м. в Бизнес център Добрич, но те да се предоставят не безвъзмездно, а под наем, за срок от 5 години, както изисква програмата, и сумата да се заплаща на общината. Мнението му за договора с Бизнес центъра бе да се запази досега действащият - за безвъзмездно ползване до 2014 г., след което да бъде преразгледан.