Община Тервел подготви проекти по новата ПРСР
Община Тервел подготви проекти по новата ПРСР / Община Тервел

В новия планов период Община Тервел изготвя проекти по Програмата за развитие на селските райони ориентирани към населените места, в които живеят по-голям брой хора, информират оттам.

Вече са готови техническите проекти за основен ремонт на 3,2 км улична мрежа в Зърнево, 2,75 км в Безмер, 1 км в Нова Камена и по една улица в селата Честименско и Жегларци. В Безмер и Нова Камена проектите са за главните улици. За Тервел ще се ползват подготвени през предходните години проекти, за които не е имало възможност за кандидатстване. Такива има за улиците Иван Асен II, Стефан Караджа, Гео Милев, Иван Вазов, Раковски, Люлин, Пирин, Тимок.

Във фокуса на администрацията е дълго отлагания основен ремонт на пешеходните зони в центъра на Тервел, който има впечатляващата площ от почти 30 000 кв.м с не особено големи зелени площи. Първото ниво е пешеходната зона, която започва от читалището и завършва със Старият дъб. Второто ниво е това с двата фонтана, а третото - пешеходната зона, която започва от сградата на горското стопанство и свършва до паркинга след паметника на Хан Тервел. Изготвя се технически проект за ниво 1 и ниво 3. Центърът на Тервел е построен в началото на 80-те години. На места вече има пропадания на плочника и на канализационните шахти, някои плочи са начупени, а клоцовете са се деформирали. От проектантите се изисква да предложат ефектно осветление за паметника на Хан Тервел и ново оформление за плочника пред "Стария съвет", както и видеонаблюдение.
Друга проектна разработка на общината цели да се разшири поддържаната част на градския парк в Тервел като се обособят допълнителни зони за отдих и спорт.

Община Тервел подготви проекти по новата ПРСР
netinfo

Подготвен е технически проект за рехабилитация на настилката на пътя Жегларци-Бенковски, който е с дължина 5 км и свързва общините Тервел и Добричка. Допълнително участъкът осигурява връзка с третокласен път за Област Шумен. Предвижда се създаване на подземна инфраструктура, в която да се поместят кабелни съоръжения за широколентов интернет.

Община Тервел подготви и проекти за основен ремонт на физкултурните салони на четири основни училища - в селата Коларци (средищно училище), Нова Камена (средищно училище), Безмер и Зърнево.

Община Тервел подготви проекти по новата ПРСР
netinfo

Планира се ремонт и на общинския музей. Целта е сградата да се реновира, обзавеждането да се обнови, а експозициите да се представят по атрактивен достъпен начин. Обмисля се обособяване на зала с оборудване за интерактивни занимания за деца и ученици. Техническият проект трябва да разреши и проблемите с течовете. Помислено е за разширяване на фондохранилището на музея. Експозиционната площ ще се организира в две основни зони: за постоянни и за гостуващи експозиции. Предвидено е да има външно и вътрешно видеонаблюдение. Друг обект в сферата на културата, за който се подготвя кандидатстване е читалището в Тервел. Две са сградите за общински административни нужди, за които се подготвят работни проекти - т.нар. "Старият съвет" в Тервел и кметството в Орляк. Акцентира се на запазване на архитектурни елементи, които са характерни за Стария съвет. Предвижда се ползването на сградата за звена за комунални дейности, за публични и социални услуги. Ще има и инвестиции в социалната инфраструктура. Основната от тях е за изграждане, обзавеждане и оборудване на център за социални услуги в Безмер.

Община Тервел подготви проекти по новата ПРСР
netinfo