/ Община Шабла
В Зеления център на Шабла бе представен проект по Програма ИНТЕРРЕГ Румъния-България, по който работи общината в морския град. Името на проекта е „Интегрирано управление на риска и ефективни реакции на органите за гражданска безопасност“.
 
В ход са още два европейски проекта на община Шабла

Предвижда се да бъде закупено специализирано високопроходимо превозно средство за интервенция при наводнения и снежни бури. За зимния сезон то ще бъде оборудвано с роторен снегорин, V-образно гребло и пясъкоразпръскващо устройство, а в случай на наводнения ще му бъде монтирана помпа, която ще може да изпомпва големи количества вода.
 
Също така ще бъде закупена и спасителна лодка с необходимото оборудване, която ще бъде от полза при кризисни ситуации по вода.

Шабла и Овидиу ще си партнират по проект за гражданска безопасност
 
Много важна част от този проект е, че членовете на доброволческото формирование на община Шабла ще бъдат екипирани със специфично оборудване за действие в извънредни ситуации, като пожари, наводнения, земетресения и други природни и антропогенни бедствия.
 
Те ще получат необходимото защитно облекло, дихателни апарати, медицински комплекти за оказване на първа помощ, санитарна носилка, прожектори, електрогенератор, противогази, радиостанции, пожарогасители и други.

Също така е предвидено да бъдат проведени съвместни обучения и семинари за обмен на добри практики между двата екипа от доброволческите формирования на Шабла и на Овидиу.
               
Шабла посрещна партньори по трансграничен проект

По проекта ще бъде създадена дигитална карта на рисковите зони като онлайн инструмент, който да информира жителите и всички заинтересовани потребители за актуални рискове и опасности в случай на възникващо бедствие, както и полезна информация за реагиране в извънредни ситуации.
 
Ще бъде инсталирана и алармена система за ранно предупреждение и реагиране при извънредни ситуации за защита на населението в случай на земетресения, наводнения, пожари или други бедствия.
 
Партньори по проекта са община Овидиу, Румъния, община Шабла и русенска фондация. Стойността е 988 827 евро, като общият размер на бюджета на община Шабла е 409 407 евро. Съфинансирането от страна на общината е в размер на 2% от общия й бюджет. Проектът ще се изпълнява до юли догодина.