Община Добричка
Община Добричка / Дарик Добрич
Община Добричка има проектна готовност за подобряване на инфраструктурата в населените места по Стратегията на Местната инициативна група /МИГ/, каза пред Дарик кметът Тошко Петков. Той е и председател на УС на МИГ Добричка. Около 1,2 милиона лева ще се заделят предимно за изграждане и рехабилитация на улици в селата.

Предложени са улиците в Пчелино, Котленци, Бенковски, Фелдфебел Дянково, Стожер / две улици – „Рила” и „Стара планина”, Победа, Овчарово, Стефан Караджа и Черна. Има проектна готовност и за още 32 улици.

Местната инициативна група спечели финансиране от близо 3 милиона лева от Програмата за развитие на селските райони за периода до 2020 година, стана ясно преди дни. Групата е сдружение, в което влизат представители на публичния и граждански сектор и на бизнеса, които живеят или са регистрирани на територията на община Добричка. Член е и община Добричка. С предоставените средства ще бъдат подпомагани проекти, които отговарят на приоритетите на Стратегията и допринасят за развитието на общината.

23 от общо 69 проекта на МИГ Добричка са приключени

Припомняме, че през предишния програмен период на ЕС МИГ Добричка финансира близо 70 проекта, между които 12 на общината.

Стратегията за развитие на МИГ, която е разработвана близо година и половина, предвижда  трите милиона лева да бъдат предоставени за проекти по шест мерки от ПРСР. Частни лица, НПО или фирми могат да кандидатстват  за инвестиции в земеделските си стопанства, за инвестиции в преработката на селскостопански продукти, за развитие на неземеделски бизнес, включително за производства и услуги и др. 
Екипът в офиса на МИГ Добричка в с. Бранище ще консултира всички заинтересовани, като ще ги подпомага за оформяне на техните проектни идеи и ще съдейства за изготвянето на проектите им.  

МИГ "Добричка" внесе 61 проекта в ДФ"Земеделие" за 5 304 000 лева

През тази година ще се работи само по четири мерки на ПРСР, защото има много процедури и ако се отворят всички мерки едновременно ще бъде трудно на ръководството на МИГ, поясни Петков.

„Принципът на Стратегията е развитието на общината да бъде водено от местната общност, от това, което хората искат. Жителите на общината ни подсказаха какви дейности да заложим в проекта и аз се радвам, че това бе оценено от земеделското министрество и от управителния орган на ПРСР и ние получихме средствата”, коментира кметът.