МИГ Добричка внесе 61 проекта в ДФЗемеделие за 5 304 000 лева
МИГ Добричка внесе 61 проекта в ДФЗемеделие за 5 304 000 лева / Дарик Добрич, архив

Общо 61 проекта е внесла в ДФ”Земеделие” Местна инициативна група /МИГ/ в община Добричка до края на февруари т.г. Проектите са на стойност 5 млн.304 хил.лв., от които субсидията от Програмата за развитие на селските райони възлиза на 3 млн.260 хил.лв., съобщи изпълнителният директор на МИГ Добричка Надежда Василева. Разработените проекти са в изпълнение на стратегията за местно развитие, защитена през 2011 година. Следващият прием на проекти ще се осъществява след септември `2015 година, когато бъде приета новата стратегия за следващия програмен период.

МИГ Добричка е сдружение с 46 членове - представители на публичния и граждански сектор и на бизнеса, които живеят на територията на общината. В страната има 35 действащи местни инициативни групи, а в Добричка област – 2 /МИГ Добричка и МИГ Тервел-Крушари/.

По-голямата част от проектите са на кооперации, частни земеделски стопани и млади предприемачи, посочи Василева. Ще се изграждат малки поточни линии, микропредприятия, складове за земеделска продукция. Най-голям е интересът към закупуване на техника и машини – за това има подадени 34 проекта на стойност 2 млн.682 хил.лв.

Надежда Василева даде примери със сключени договори за склад за селскостопанска продукция в с. Стефаново, цех за ковано желязо в с.Полк. Свещарово, цех за производство на пелети в с. Стефаново, цех за пакетирана детска храна в с Бранище. Сред най-интересните проекти е този на производителката на мед  Недялка Михова за изграждане на Медена къща в с.Прилеп.

Община Добричка, която е член на сдружението, е разработила 12 проекта за подобряване на селската среда и ще усвои над 1,1 млн.лева. В населените места ще бъдат изградени детски и спортни площадки, паркове, в детските градини ще бъдат доставени компютри, а в дома за хора с деменция в с.Опанец ще бъдат извършени ремонти и монтирани фитнес уреди.

Проектите на МИГ Добричка покриват 47 от всичките 68 населени места в общината, посочи Василева. Най-големият е на стойност 396 хил. лв. на фирма - производител на малини за хладилна техника. Някои от проектите вече са завършени и изплатени. Останалите трябва да бъдат одобрени до края на м.юни т.г., а след това - до септември `2015-та, ще се извършва мониторинг на проектите. След това ще се защитава новата стратегия за местно развитие, която да привлече потенциални бъдещи бенефициенти.