Община Добричка празнува, съборът в Дебрене - на закрито заради дъжда
Община Добричка празнува, съборът в Дебрене - на закрито заради дъжда / Община Добричка, архив

На 26 юни община Добричка празнува. Ще се проведе традиционният фолклорен събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" - Дебрене 2010. Тазгодишното издание е 42-то поред. В него ще вземат участие около 2 000 изпълнители от областите Добрич, Варна, Велико Търново, Шумен, Силистра и Бургас. Те са представители основно на читалищата към населените места и ще се изявят в конкурса като певци, свирачи, танцьори и разказвачи на народни предания. Избраните на конкурса в Дебрене, ще вземат участие в Националната среща в Копривщица 2010.

Съборът и празникът тази година ще струват на община Добричка 61 500 лева, които бяха гласувани от Общинския съвет. 22 000 са за покриване на техническите разходи, 10 000 ще отидат за транспорт на съставите, 5 000 лева е наградният фонд.

Поради лошото време, съборът "Песни и танци от слънчева Добруджа" - Дебрене 2010 ще се състои не в местността "Славната канара", както обичайно, а на пет естради в читалищата на селата Стожер, Плачи дол, Стефан Караджа, Бранище и Победа. Той ще бъде открит едновременно на всички места в 9.30 ч.. Изпълненията започват в 10.30 ч., програмата трае до около 17.00 ч.

На първа естрада - в Стожер, можете да слушате състави от община Добричка, село Щипско - община Вълчи дол, Гурково и Соколово - община Балчик, Дъбовик - община Ген. Тошево, както и от Горско ново село - община Златарица област В. Търново.

На втора естрада - в Плачи дол, ще се изявяват шуменци, състави от град Добрич, от Сливо поле - област Русе, община Аксаково и др.

На трета естрада в читалището на село Стефан Караджа ще се качат гости от общините Провадия, Генерал Тошево, Каварна, Тервел, Нови Пазар, Силистра, Суворово, както и отделни състави от Балчик и Добрич.

Конкурсната програма на четвърта естрада в Бранище ще противопостави изпълнители от Карапелит, села от община Добричка, Ген. Тошево, Каварна, Суворово, Шумен и Каварна.

На пета естрада в село Победа ще се състезават основно читалища от община Добричка, заедно с гости от Тервел, квартал Рилци в Добрич, Вълчи дол, Долни чифлик, Варна, Девня, Шабла, село Камен бряг - Каварна, Нови пазар, Крушари и Силистра.