Община Добрич ще прави генерален план за благоустройство на три зони в града
Община Добрич ще прави генерален план за благоустройство на три зони в града / Дарик Добрич

Община Добрич депозира преди дни проектно предложение по ОП"Регионално развитие", което е във връзка с разработването на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. „Това ще бъде генералният план за благоустройство на Добрич, въз основа на който ние ще можем да привличаме европейски фондове през програмния период 2013 - 2020 година", коментира зам.-кметът по икономика Надежда Петкова.

Добрич ще бъде един от 36 големи града, които ще идентифицират по три зони. Първата ще е зона със социален характер, с наболели градски проблеми, като лош жилищен фонд и недостатъчно услуги за населението. Такава зона може да бъде например кв. Балик, посочи Петкова. Там може да се привлече ресурс за цялостно благоустройство и за мерки за енергийна ефективност на жилищните блокове.

Втората зона е такава с градски характер - напр. централната градска част, която изпълнява много публични функции. Третата трябва да бъде бизнес зона.

Очаква се до три месеца договорът с ОП"Регионално развитие" да бъде подписан. След публично обсъждане ще се уточнят зоните и конкретните проекти, за които ще искаме финансиране от ЕС. За идентифициране на зоните и стратегическото планиране общината ще получи 500 000 лева от оперативната програма.