Община Добрич готви проекти за над 100 млн. лева
Община Добрич готви проекти за над 100 млн. лева / Дарик Добрич

Инвестиционни предложения за над 100 млн. лева се подготвят в рамките на проект ”Бъдеще за Добрич”, обяви на пресконференция зам.-кметът Надежда Петкова. Целта е общината да има готовност още догодина да кандидатства по оперативните програми в новия програмен период от 2014 до 2020 година.

Проектът „Бъдеще за Добрич” е финансиран от оперативна програма „Регионално развитие” и е на стойност 550 000 лева. Изпълнението му започна през февруари тази година и ще продължи до август 2014-а.

В рамките на този проект се прави проучването за оптимизация и преструктуриране на градския транспорт, припомни Петкова. Проектното предложение предвижда изграждането на система за управление на обществения транспорт, въвеждане на електронно таксуване на пътниците, изграждане на център за управление на трафика, който ще се помещава в сградата на бившата аптека до ДКЦ-2. Идеята е електронно да се контролира цялостният цикъл на градския транспорт, включително с джипиес система, обясни Петкова. Тя припомни, че в рамките на Общинския съвет е създадена комисия, която има задачата да излезе със становище за това какъв вид транспорт е най-добре да се развива в Добрич. „Има коментари, че за Добрич най-подходящ е автобусният транспорт, но ще се обмисля дали не е добре все пак да се запази и част от тролейбусния транспорт, като се върви към подмяна на контактната мрежа и на част от тролейбусите”, посочи Петкова. Очакват се още анализи, на базата на които Общинският съвет ще вземе окончателно решение. При оптимизация на градския транспорт се предвижда и реконструкция на 17 км от трасето на новата транспортна мрежа. Освен това ще се планират места за паркиране, обновяване на спирки и изграждане на велотрасета. Към момента  инвестиционното предложение възлиза на около 50 млн. лева.

Проектът „Бъдеще за Добрич” предвижда още обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сгради от образователната и културна инфраструктура. подготвят се проектни предложения за зала „Добрич” и огледална зала „Нели Божкова”, а също за четири детски градини и седем училища – 12-а, 18-а, 25-а и 32-а  детска градина, основните училища “Христо Ботев”, “Йордан Йовков” и “Стефан Караджа”, СОУ “Дора Габе”, СОУ “Л. Каравелов”, ПМГ “Иван Вазов”, ЕГ “Гео Милев”. На сградите ще бъдат изготвени и технически паспорти, които съгласно новите изисквания на Закона за устройство на територията са задължителни.

В рамките на проекта се планува и рехабилитация и реконструкция на още 23 км. улична мрежа и на парк „Св. Димитър”, който ще бъде обособен в района на паметника на Добротица.

Индикативна стойност на инвестиционните предложения за транспортния проект е 50 млн. лв., за улиците - 40 млн. лв., за парка - 7 млн. лв., за образователна инфраструктура - 9 млн. лв., за културната - 6 млн. лева. Това означава, че през следващия програмен период община Добрич ще кандидатства с проекти на обща стойност над 100 млн.лева.

Основната част от финансирането се очаква да дойде от бъдещата оперативна програма „Региони в растеж".  „Бюджетът на програмата не е голям, но това, че ще имаме готови работни проекти е сериозен шанс за общината”, коментира Петкова.