Обширна статия за Добруджанския въпрос в немски вестник
Обширна статия за Добруджанския въпрос в немски вестник / netinfo
В броя си от 28 октомври 2008 г. немският вестник „Остзеецайтунг Висмар“ посвещава голяма статия на т.н. Добруджански въпрос и на преселниците от Северна Добруджа. Статията излиза по повод проекта „Парола: Изгубената родина. Сравнителна перспектива на миграционни процеси в България и Германия през 40-те години на миналия век“, осъществяван от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“, Добрич и Обединено реално училище и гимназия „Тиза фон дер Шуленбург“, Дорф Мекленбург.

Проектът цели запознаване на учениците от двете страни със съдбата на преселниците от Северна Добруджа и тази на бежанците от края на Втората Световна война, заселили се в Северна Германия и се финансира по програма „Европейци за мир“ на немската фондация „Памет, отговорност и бъдеще“.

Вестникът публикува и снимки на български преселници от 1940 година, както и на ученици от Финансово-стопанска гимназия, които с интерес се връщат към свoите корени.

Информацията е предоставена на немската преса от Рико Любке и Светлана Върбанова, преподаватели в двете училища-партньори и координaтори на проекта. През миналата седмица Светлана Върбанова бе на подготвително посещение във Висмар и Дорф Мекленбург. Проектът ще продължи с издирване и интервюиране на съвременници на двата миграционни процеса и с взаимни посещения. През месец март българските ученици ще посетят Висмар, а през  май немските им връстници ще върнат визитата.

Статията в немския вестник разказва и за интересната житейска история на координаторите на проекта, открили се отново след 28 години благодарение на Интернет.