Зима Силистренско
Зима Силистренско / Дарик Добрич
Обявено е частично бедствено положение за четири селища община Главиница, Силистренско, тъй като няма достъп до тях, съобщи областният управител Ивелин Статев на заседание на Областния кризисен щаб. Усложнена е обстановката в областта заради влошените метеорологични условия - силен вятър, снегонавявания и ниски температури /-8 градуса/.

Затворени за движение към 13.00 ч. за всички МПС са главните пътни артерии от Силистра към Шумен, Добрич и Русе, съобщи директорът на Областно пътно управление Иван Иванов. Той уточни, че 42 машини работят към момента по пробиването и уширяването на пътни отсечки, в това число от втори и трети клас. Вече е проходимо до Дулово и до Средище, в посока Добрич, както и до Тутракан в посока Русе.

Остава и забраната за три други пътни отсечки: Межден – Каблешково, Алеково – Тервел и Стефан Караджа – Белица. В този район за излаз на главен път Русе – Силистра може да се ползва обходен път Шуменци – Варненци – Белица – Царев дол.  

По данни на ОД на МВР още вчера следобед са разположени 5 пропускателни пункта на изходите на областта. Благодарение на решението за затваряне на пътищата вчера към 17.00 часа, за първи път при подобна обстановка не е имало бедстващи автомобили и хора по пътищата в това число и тежкотоварни, бе отчетено по време на заседанието. Освен това от вчера следобед румънският бак е преустановил плаване и  тировете не се движат през ГКПП – Силистра. 

Общо девет са населените места с прекъснато електрозахранване, като четири от тах са в община Силистра и пет - в община Дулово. С нарушено водоподаване са пет населени места, като екипите работят за възстановяване на захранването.

По препоръка на Областния кризисен щаб, ваканцията на учениците се удължава до края на тази седмица. Тъй като възможностите за обявяване на неучебни дни от страна на кметовете вече са изчерпани, ваканцията се очаква да бъде бъде удължена със заповед на министъра на образованието. Изпратено е писмо от началника на Регионалното управление на образованието.