Не присъдиха голямата награда на 17-я балетен конкурс Анастас Петров
Не присъдиха голямата награда на 17-я балетен конкурс Анастас Петров / niracom.com

Голяма награда на името на Анастас Петров не бе връчена на тазгодишното издание на Националната среща на млади балетни изпълнители в Добрич. Журито спести и доста от наградите в двете категории на конкурса.

При старшата възраст (от 20 до 26 години) не се връчиха призове за първо и второ място при мъжете, а на трето бе отличен Александър Карлсон. При жените няма първо и трето място, а на второ се класира Шарлот Берар. И двамата са част от състава на Националната опера и балет.

Повече награди заслужиха балетистите в младшата възраст (от 14 до 19 години). При момчетата отличен е само Даниел Обрешков от НУИ "Добри Христов" Варна, класиран на второ място; първо и трето не се присъждат. При момичетата първа е Дарина Динчева. Второто място споделят Илияна Йотова и Теодора Маринова, а третото - Киара Маджарова и Ирен Велева. Йотова е ученичка от Софийската математическа гимназия, а останалите - от Националното училище по танцово изкуство в София

Дарина Динчева получи и специалния приз за артистичност на Фонд "Нина Кираджиева". Бяха връчени две поощрения за съвременна хореография - на Надежда Дичева и Ангелина Гаврилова; както и две поощрения за педагогическа работа на Милена Симеонова и Нина Иванова.

17-ят Национален балетен конкурс "Анастас Петров" се проведе в Добрич на 13 и 14 юни в залата на Драматичния театър. Състезаваха се 39 млади артисти от професионални трупи, средни училища по изкуствата и балетни школи в страната. Те бяха оценявани от жури с председател доц. Ясен Вълчанов и членове Бойко Неделчев, Любомир Кацаров, Росен Канев и Сара-Нора Кръстева.