Над 300 танцьори се включват във фестивала Събрали ми се, наиграли в Добруджа”
Над 300 танцьори се включват във фестивала Събрали ми се, наиграли в Добруджа” / Дарик Добрич,архив

12 фолклорни състава от непрофесионални клубове за народни танци се включват в четвъртия национален фолклорен фестивал "Събрали ми се, наиграли в Добруджа", който се организира от община Добрич и сдружение "Пъстър хоровод". Очаква се в Добрич да се съберат близо 350 танцьори, съобщи ръководителят на сдружението хореографът Александър Александров. Освен местни изпълнители във форума ще участват танцьори от Варна, Силистра, Шумен и Разград.

От 9.30 часа всички участници ще дефилират в центъра на града. Шествието, начело с Духовия оркестър на Добрич, ще тръгне от площад "Демокрация", ще премине през площад "Свобода" и "Стара къща", за да стигне до Летния театър, където ще се състои конкурсната част на фестивала.

Участниците ще се състезават в три раздела – автентичен танц, хореографска разработка и надиграване по двойки. В първия раздел всеки колектив ще представи два танца - единият задължително трябва да е от етнографската област, която представя, а другият по избор.

Класиралите се на първите три места ще получат парични награди и грамоти, а за останалите са подготвени символични поощрителни награди – кошници с плодове, добруджанско вино и мезета, обяви Александров. Идеята е да зарадваме всички любители на българския фолклор, дошли на фестивала в Добрич, посочи хореографът.
Той коментира, че все повече българи в цялата страна посещават клубове за народни танци и така спомагат за съхранението на българската фолклорна традиция.