Над 300 хиляди туристи са посетили Ботаническата градина в Балчик тази година
Над 300 хиляди туристи са посетили Ботаническата градина в Балчик тази година / Sofia Photo Agency, архив

Повече от 300 000 туристи са посетили Ботаническата градина край Балчик тази година, съобщи пред Дарик директорът на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев. Изпращаме много успешна година, не само по отношение на броя на посещенията, отбеляза д-р Косев. Той сподели, че приключва европейска програма за изследователско образование, в която партньори са били ботанически градини от Англия, Австрия, Испания, Италия, Русия. Стартирал е трансграничен проект за градинското изкуство по Черноморието, в който партньори са Софийският университет, Община Текиргьол (Румъния),  ДКИ “КЦ “Двореца – Балчик”, Университет “Овидий” - Констанца и Община Балчик.

В рамките на този проект се предвижда създаване на Ботаническа градина в Текиргьол, както и дейности на територията на градината в Балчик, свързани с паркоустрояване и екологосъобразно развитие на имота. Ще бъдат създадени две нови градини и малка оранжерия за тропически растения.

Балчишката градина ще се разширява на запад, ще се направи реставрация на лозята от времето на кралица Мария и ще се засили използването на колекциите за образователни цели. Ще бъде създадена и станция за екологичен мониторинг, съобщи още д-р Косев.

През тази година е увеличено видовото разнообразие в Ботаническата градина. Развити са дендрологичните колекции, особено тези с цъфтящите храсти, подготвено е пролетното зацветяване. Засадени са повече от 40 хил. луковици от 120 сорта лалета, 10 от които са нови, каза д-р Косев. Обогатени са отделни сектори на градината с цъфтящи храсти. Колекцията от кактуси и сукуленти приближава 3000 вида, през следващата година предстои постоянната им експозиция да се отвори с гледка към морето.

 

„Бяха отпечатани няколко вида дипляни, с които рекламираме нашата дейност. Имахме и нова атракция - кралска разходка с пони, към която интересът беше голям, особено у децата. Изработихме книжка за нашите сортове лалета с практически съвети. Тази година проведохме и първото национално изложение на производителите на декоративни растения. Работим заедно с министерството на културата за създаване на достъпна среда в градината, като обсъждаме поставянето на ескалатори и асансьори”,  заяви още д-р Красимир Косев.