Мултисензорна зала отвори врати в ДМСГД - Добрич
Мултисензорна зала отвори врати в ДМСГД - Добрич / Дарик Добрич

Нова мултисензорна зала отвори врати в Дома за медико социални грижи за деца /ДМСГД/  в  Добрич, съобщи за Дарик директорът на заведението д-р Снежана Александрова. Това е зала за сензорна стимулация на деца с проблемно поведение от аутистичния спектър, на увредени деца, които трудно комуникират и трудно обработват информацията от околната среда. „Мултисензорната среда в залата създава много реалистична звукова, видео картина, едновременно с това предлага сензитивна, цветова, звукова, вибрационна, тактилна стимулация и ароматерапия” – обясни д-р Александрова.

Залата е изградена с помощта на спонсори и дарители – физически лица и фирми и е на стойност около 5 000 лв.

„Опитваме непрекъснато да сме в крак с всички съвременни технологии, които се разработват за деца – аутисти. В момента сме в процес на кореспонденция със специалисти от Бостън от Масачузетския  технологически институт. Техният проект е приложение в цивилната практика на космически технологии, насочени към обучение на аутисти” – разказа още д-р Александрова.

От една година ДМСГД предлага услуги за общността – Дневен център за деца със специални потребности. Той се посещава месечно от около 70 деца, от които 45 деца са на почасова грижа. Седмична грижа се полага за 5 деца от областта, като има възможност те да остават с майките си когато са кърмачета или бебета.

В Дома пребивават и 25 деца със сериозни заболявания и увреждания. Три от тях в момента са в процедура за осиновяване, като интересът към тях е от чужбина.

80 души наброява персоналът на Дома – в това число лекари, мед.сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, психолози, педагози, логопеди и детегледачи. Екипът непрекъснато се квалифицира и обучава според съвременните изисквания и стандарти на добрата медицинска практика.

„Стремежът ни е да направим всичко възможно децата, за които се грижим, да бъдат абсолютно съвместими до училищна възраст с децата в едно нормално училище” – сподели амбициите на колектива директорът на ДМСГД – Добрич.