/ Дарик Добрич
20-годишният Стефан Недялков, потребител на Преходно жилище-Добрич, е единият от общо тримата български представители, които ще вземат участие във форум на ООН във Виена, съобщават от Община Добрич. Събитието ще се състои от 18 до 23 февруари и е на тема "Нулева толерантност към социалната изолация на хората с увреждания" - Zero conference.

Стефан Недялков и останалите потребители на социалната услуга в Добрич си сътрудничат успешно освен с екипа на жилището и с представителите на фондация "Лумос", което води до добри резултати в социалната им адаптация,  считат от общината.

Стефан Недялков е бивш възпитаник на Дом "Дъга" и ЦНСТ-3.  До навършване на пълнолетие е бил член на Детския съвет към ДАЗД, а в момента е член на Младежкия съвет към фондация "Лумос". Младежът не за първи път представя България в международни форуми. Той е участвал в Международна детска конференция в Прага, Чехия по въпросите на детското включване и в Международен младежки конгрес по въпросите на социалното включване, застъпничеството и самозастъпничеството в Бирмингам, Великобритания.

Преходно жилище - Добрич съществува от началото на 2010 година. Това е типична социална услуга "на изхода". Потребителите се настаняват за определен период от време, като всеки случай се разглежда индивидуално. За времето на престоя си в тази услуга, младежите трябва да се подготвят за самостоятелен живот, получавайки педагогическа и психологическа подкрепа от екипа на Преходно жилище.

От създаването й до момента през услугата са преминали 32-ма младежи. Голяма част от тях се реализират успешно, а двама  продължават образованието си във висши учебни заведения, информират от общината.