Македонско  семейство обжалва  присъда за незаконно  преминаване на българските  граници
Македонско семейство обжалва присъда за незаконно преминаване на българските граници / netinfo

Добричкият  окръжен съд разгледа  жалбата на македонските граждани Ванчо Стоилов - на 36 години и Фиданка Стоилова - на 27 години  срещу постановената срещу тях от Районен съд - Генерал  Тошево присъда.  Двамата съпрузи живеят в македонския град Ново село и имат български произход.  Те са с основно образование и безработни.

Признати са за виновни, че през месец юни 2009 г. в района на ГКПП Златарево, община Петрич  влезли през границата на  България  без разрешение на надлежните органи и не през определените за това места, а  на 19 юли  излезли от страната  по същия начин като преминали границата в землището на село  Кардам в община Гененерал Тошево. 
Двамата са осъдени условно на 3 месеца  „лишаване от свобода" при 3 години изпитателен срок и всеки е глобен по 100 лева. 

Ванчо и Фиданка Стоилови  молят да бъде отменена първоинстанционната присъда с мотив, че не са събрани доказателства да са извършили продължавано престъпление.

Съдът в Генерал Тошево е установил, че двамата съпрузи владеят български  език и през юни тази година са дошли в България, за да си намерят работа. Фиданка Стоилова не притежава виза за влизане в страната, а Ванчо Стоилов е в процедура за придобиване на българско гражданство и има статут на временно пребиваващ у нас чужденец. Македонският му паспорт обаче е с изтекъл срок на валидност. Поради липсата на необходимите виза и международен паспорт двамата преминали границата през гориста местност до граничния пункт в  Златарево.

Поработили в туристически обект в село Обзор, но не получавали редовно заплати. По тази причина двамата решили да си търсят работа в Швейцария, заедно  с техен сродник, постоянно пребиваващ в България. Съпрузите не можели да напуснат легално границите на България, затова решили да преминат на територията на Румъния в района на граничен пункт  Кардам.

Тримата пристигнали в Генерал  Тошево. Вечерта семейството отишло с такси до село Огражден, а по-късно преминало граница и стигнало до град  Негру вода. На другия ден родственикът им пресякъл легално границата и тримата се срещнали в Негру вода, за да вземат автобус за  Констанца. На спирката били проверени от румънски граничари, които задържали Фиданка Стоилова и спътника им. Ванко Стоилов  успял да избяга, но ден по-късно бил арестуван от румънските граничари и предаден на българските гранични власти.

Първоинстанционният съд е преценил като смекчаващи вината им обстоятелства тяхното чисто съдебно минало, признанията и ниската степен на обществена опасност на деянията им.

Добричкият  окръжен съд ще се произнесе по жалбата им в законоустановения 30-дневен срок.