Ломоносовци се състезават за най-добър млад строител
Ломоносовци се състезават за най-добър млад строител / ПГМЕ „М. В. Ломоносов” - Добрич

Училищен кръг на националното състезание по професионално направление „Строителство” – „Най-добър млад строител” се провежда в Професионалната гимназия по механотехника и електротехника „М. В. Ломоносов” днес и утре, съобщават от учебното заведение..

Организатор на състезанието е Министерството на образованието и науката. Партньори на гимназията са Камарата на строителите в България, както и фирмите „Винербергер България” и „Моно Монолит”.

В състезанието се включиха пет ученици от ХІ „а” клас, специалност „Строителство и архитектура”. Надпреварата се провежда в два кръга, първият от които включва състезателните дисциплини „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи” и тест. Учениците демонстрираха уменията си при нанасяне на силиконова мазилка, изпълнение на покритие с латексови бои и изпълнение на Spirit effect (декоративна мазилка).

В рамките на втория кръг ще се състезават два екипа от двама ученици за изпълнение на зидария с керамични тухли „Винербергер” и теоретичен тест. Жури в състав инж. Клементина Колева от фирма „Пътно строителство” - бивша ученичка на гимназията и инж. Димитър Костов, управител на фирма „Костофф”, ще класира участниците за регионалния кръг, който ще се проведе в Русе на 30 и 31 март.

Днес бяха връчени грамоти на най-добрите от първия кръг: Иван Георгиев в категориите „Баш майстора” - комплексен първенец и „Най-добър млад декоратор”. В категорията „Най-добър млад мазач” бе отличен Денис Ризов. Състезанието за „Най-добър млад зидар” продължава утре.