/ Дарик Добрич
Петков: Министерството свива бюджетите на театрите, ще играем стари пиеси
„Таласъмът не е страшен, той е забавен и весел”, казват създателите на новата постановка в добричкия куклен театър „Дора Габе”. Премиерата на „Таласъмът Тропалан” ще бъде на 20 септември от 18 часа.

Драматизацията е на Янко Митев, по текст на Иво Кънчев. Режисьор на спектакъла е Даниела Христова, сценограф е Наталия Гочева, музиката е създадена от Любомира Стоянова, а куклите – от Ели Качулева.



В ролите ще се превъплътят Мира Демирева, Теодора Желева, Росен Радев и Валентин Иванов. Иванов е новото попълнение на трупата и утре е дебютът му. „Успяхме да привлечем качествен актьор, дано да го задържим по-дълго”, каза директорът на театъра Петър Петков.

Балет "Арабеск" ще представи избрани пиеси в Добрич на 25-ти септември

„Таласъмът Тропалан” е история, изпълнена с чувство за хумор, с много весели моменти, но и със своите поуки”, добави Петков. Той е сигурен, че представлението ще предизвика интерес и се надява то да се задържи по-дълго на сцена.

куклен театър Добрич
netinfo

„В 21 век децата имат същите страхове, каквито са имали връстниците им преди два или три века. Посланието на този спектакъл, което е изведено много хитро от Янко, е, че ние не трябва да се страхуваме от Торбалани и Тропалани, защото винаги можем да ги надвием, да надвием страховете си. Постарахме се да направим представлението изключително забавно, така че децата да се надсмеят над страха си”, сподели режисьорът Даниела Христова.

Сценографът Наталия Гочева допълни, че цялата трупа много се е забавлявала, докато е работила по постановката. „Беше радост за нас, която искаме да прехвърлим на децата”, посочи тя.

Следващите премиери ще бъдат на мюзикъла „Тайнственият хипопотам”, „Глупавият вълк” през януари 2019 година, и по-късно – „Момче и вятър”. С Лео Капон ще бъде възстановен спектакълът „Мери Попинз”.

куклен театър Добрич
netinfo

Оттам насетне театърът ще акцентира предимно върху възстановки на стари пиеси, защото новите стават много скъпи. „Министерството на културата свива бюджетите на театрите. Това е неоправдано и аз не виждам логичен мотив”, заяви Петър Петков.

По думите му театрите губят много от факта, че министерството не признава откупките на билети от фирми и общински предприятия, а сега вече и от партии. Това се отразява негативно на театъра, тъй като той получава своето финансиране от министерството, в зависимост от броя на продадените билети.