Кенгуруто, пауните и папагалите в добричкия зоопарк имат отопление
Кенгуруто, пауните и папагалите в добричкия зоопарк имат отопление / Дарик Добрич

Кенгуруто Петко, пауните и 20-те папагала са животните в добричкия зоопарк, които се нуждаят от по-специални грижи през зимния период. В техните помещения е осигурено отопление, сподели пред Дарик директорът на Центъра за защита на природата и животните Севдалина Венкова.

Прави се всичко възможно в студените месеци да се осигурят по-богати на витамини храни, като веднъж месечно животните получават зеле, моркови или ябълки. Зоопаркът разполага с достатъчни количества зърно, люцерна и сено.

В последните години стана практика след новогодишните празници добричлии вместо да изхвърлят на боклука коледните си елхи, да ги носят за храна на тревопасните животни - коне, бизони и др. Венкова съобщи, че вече има наши съграждани, които са занесли дръвчета. Миналата година е бил събран един камион с елхи.
Добричкият Център за защита на природата и животните се обитава от 140 животни.

Венкова сподели, че се надява и тази година да има потомство от конете „Пржевалски" и бизоните.

Според Севдалина Венкова в България няма традиции и практики за осиновяване на животни и това се случва изключително рядко, особено ако касае по-добрите условия за живот. В добричкия зоопарк за осиновители се водят само деца от СОУ"П.Р.Славейков" и от ЦДГ №10 „Слънчице", които се грижат за две костенурки и зайче. „За разлика от чужбина, осиновяването на животни в България не е атрактивно за големите спонсори, въпреки че те получават, макар и минимални, данъчни облекчения", коментира Венкова. Най-скъпото животно за осиновяване в добричкия зоопарк е кон „Пржевалски", който струва годишно 800 лв.

В началото на месец март т.г. трябва да започнат строителните работи по проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния. Той предвижда изграждане на съоръжения за кафява мечка, както и малко езеро за фламинго. Ще се престроят помещенията за фазани, морски свинчета, зайчета. Освен това ще се изгради и ветеринарна лечебница, складова база и помещение за работниците, каквото в момента няма. Една от големите атракции ще бъде лабиринтът от храсти.