Изложба на Румен и Росица Скорчеви
Изложба на Румен и Росица Скорчеви / Дарик Добрич
Регионална библиотека „Дора Габе” ще бъде открита изложба "Детска илюстрация" на акад. Румен Скорчев /1932-2015/ и дъщеря му - проф. Росица Скорчева. Събитието се организира със съдействието на съпругата на художника Ели Скорчева, която ще открие изложбата в 17.30 ч.

"В наши дни често можем да срещнем илюстрации, които могат да причинят на децата сериозни естетически поражения. Затова заповядайте в чистия свят на детето, съхранен в илюстрациите на Росица и Румен Скорчеви от книжките на поколения български деца, защото детската книга е вратата към онзи вълшебен свят, в който детето пораства и става добър човек”, се посочва в анотацията за изложбата.

Изложба на Румен и Росица Скорчеви
Дарик Добрич

След откриването на двойната изложба с детски илюстрации на 15 юли, експозицията ще остане в добричката регионална библиотека до 30 август 2019 г.

Изложба на Румен и Росица Скорчеви
Дарик Добрич

За творчеството на Румен Скорчев писателят Йордан Радичков казва: „Написах цяла книга за блатото, за водната бълха, за водомерката и поповата лъжичка. И за жабите, разбира се. Стана една доста блатна и жабешка книжка. Най-неочаквано Румен Скорчев поиска да я нарисува и за голяма моя изненада изстиска толкова много красота от блатото, че останах смаян. После си казах, че нали това им е работата на художниците – от грозното да направят нещо красиво, както Бог даде пример , като от кал направи човека. Не виждам причини днес от човека да правим кал !“