Изкуството и храната в проект Рецепти
Изкуството и храната в проект Рецепти / netinfo

Проект "Рецепти" е едно от събитията в Добрич, посветени на европейската инициатива "Нощ на музеите". Проектът  използва стратегиите на съвременното изкуство да се занимава с процеси и дадености от ежедневието, да ги изследва като ги приобщава за свой собствен изразен език или чрез тях да създава нови контексти.
Вярно е, че до голяма степен изкуството е храна и храната често е изкуство, но заедно с това винаги е стоял въпросът кое е добро изкуство и коя е полезната, и дори коя е позволената храна. Аналогиите и взаимоотношенията между двете са безкрайни и именно затова изложбата предлага най-различни "рецепти" за разсъждение.

Проектът показва гледните точки на 17 художници, "сервирани" под формата на видео, обекти, принтове, фотография, картини, но и на… истинска храна, от която публиката може да си хапне.

Изложбите от проекта "Рецепти" могат да бъдат видени на три места в Добрич. В Художествената галерия - 1 етаж, в магазин SIO и хотел-ресторант "Вила ди Полета". Основната изложба е разположена в избата на ресторанта и в още едно подземно помещение на същото място, което преди е било използвано за транжорна. Изложбите ще продължат до 26 май.

Куратор на проекта е Самуил Стоянов. В него се включват Боряна Венциславова, Алла Георгиева, Катя Дамянова, Яница Дединска, Правдолюб Иванов, Наташа Кюпова, Надежда Олег Ляхова, Олег Мавромати, Христо Младенов, Нели Ненкова, Калин Серапионов, Самуил Стоянов, Антон Терзиев, Деян Янев. В рамките на проекта ще бъдат показани и  творби от фонда на Художествената галерия в Добрич от Христо Веков, Маргарита Денева и Любомир Минковски.  

Производството и приготвянето на храна и правенето на изкуство различават хората от всички останали същества. Зрителят може да види храната като носител на културна идентичност и история, като нещо разединяващо, но и като уникално средство за близко общуване и съпреживяване, като генератор на религиозна символика, като контекст за взаимоотношенията между половете и характеристика за социалния статус и самосъзнание на употребяващите я. Тук храната е красива, но е и символ на бруталния консумативизъм, тук има кълнове, но и доста биохимия, а в последно време и изтънчена молекулярна гастрономия.