Иван Станков: Не е добре, че се прекъсва животът на 43-то Народно събрание
Иван Станков: Не е добре, че се прекъсва животът на 43-то Народно събрание / Дарик Добрич

43-то Народно събрание си отива през януари, което е жалко, защото остават недовършени важни неща. Това каза в ефира на Дарик един от добричките депутати - проф. Иван Станков от АБВ. Той смята, че развитието на политическите събития след президентските избори е в негативен план и изкуственото прекъсване на този мандат с нищо не е полезно. Единият проблем е невъзможността да се вкарат в действие законопроекти и стратегии, които касаят бъдещето на България и след 2020 година. Друг проблем е, че гласуваните в референдума намерения за промени в изборните правила също не могат да се осмислят и внедрят, защото няма време.

Той сподели в края на мандата си, че е разочарован от докосването до политиката. Според него отново е пропиляна възможността за национално съгласие, а това трябва да е задача номер едно за следващите управляващи и депутати. Вместо да се занимаваме с политическо делене и връщане в миналото с цел поставяне на оценки, ние трябва да направим истински анализ какво ни донесе преходът за 27 години и да заложим новите ценности и дългосрочната визия за развитие на България - с конкретни стъпки за всеки разчетен приоритет - земеделие, туризъм, енергетика. Трябва да знаем къде отиваме, да инвестираме в избраните сектори и приоритети и да развиваме икономиката, защото тя е ядрото, тя е всичко, посочи той. Държавният модел на управление не е правилен у нас, смята Станков, нужно е осмисляне и промени. Той е за комбинирана система на избори с 50 на 50% мажоритарен и пропорционален вот.

Другото, което липсва до днес, според него, е приемствеността. Освен че трябва да начертаем добра визия, трябва и всеки следващ да продължава работата по нея, а не да руши и да търси грешките на предходниците, смята депутатът. Той посочи, че много би се замислил дали да се кандидатира отново и би го направил единствено ако види, че за бъдещото Народно събрание се издигат хора - експерти, с желание да бъдат полезни и да работят.

Освен това, проф. Станков отчита нисък интерес и слаби познания на обществеността за работата на народните избраници. Той посочи, че не са били много желаещите да се срещнат с него в откритите приемни, които прави, както и че не е търсен активно от граждани през мандата си.

Чуйте какво сподели проф. Иван Станков в студиото на Дарик Добрич - в аудиото. Той е народен представител от АБВ за първи мандат. Зам.-председател на Комисията по земеделие и член на Комисията по околна среда в 43-то НС. Внесъл е 20 законопроекта, има десетки питания на парламентарен контрол и много предложения на второ четене. Специалист зооинженер, преподавател, доктор на науките. До избирането си бе ректор на Тракийския университет в Стара Загора. Казва, че е изминал дългата стълба на реализация и в науката и в академичния живот. Бил е министър в служебното правителство с премиер Марин Райков.