Иван Мандев няма да се кандидатира за кмет, продължава да води театъра
Иван Мандев няма да се кандидатира за кмет, продължава да води театъра / Дарик Добрич
Иван Мандев няма да се кандидатира за кмет, продължава да води театъра
33233
Иван Мандев няма да се кандидатира за кмет, продължава да води театъра
  • Иван Мандев няма да се кандидатира за кмет, продължава да води театъра

Директорът на Драматичен театър "Йордан Йовков" Иван Мандев отрече слуховете, че ще се кандидатира за кмет на Добрич на предстоящите Местни избори 2011. Това заяви той в отговор на въпрос на Дарик радио. "Не знам откъде дойде това, но няма такова нещо", каза Мандев. Той бе категоричен, че сега на дневен ред за него е само и единствено театърът и представленията, които се правят в него. На 18 ноември предстои премиера на "Странноприемница край границата" по Йовков, а на 29-ти - на моноспектакъл "Лалугерът" от Александър Урумов.

В добричкия театър няма нужда да се правят съкращения, трябват правила и критерии, каза на пресконференция Иван Мандев, коментирайки протестите срещу реформата, които се случват във Варна, в Съюза на филмовите дейци и по други сцени и състави из страната. "Аз няма да се включа в общия тон на крясъци и няма да искам ничия оставка, защото оставките не решават нещата", заяви директорът. Той увери, че екипът, състоящ се от 8 актьори и 6 души персонал, си получава редовно заплатите и бюджетът за 2010 ще бъде изпълнен "така, както е спуснат".

Засега не е ясно какъв точно статут ще има добричкият Драматичен театър, но Мандев заяви, че той самият на два поредни конкурса за директор е предложил да се реформира в Регионален културен институт, което съвпада с възгледите на екипа на Министерството на културата. Промените вече са залегнали в предложение, което трябва да бъде разгледано до края на тази година от Министерски съвет, който ще определи съдбата на театъра в постановление. Мандев прогнозира, че след 1 януари 2011, повечето сцени ще работят с делегирани бюджети.

Чуйте го в аудиото.