Искат общината да осигури безплатни ученически спортни занимания в Добрич
Искат общината да осигури безплатни ученически спортни занимания в Добрич / Дарик Добрич
Искат общината да осигури безплатни ученически спортни занимания в Добрич
58627
Искат общината да осигури безплатни ученически спортни занимания в Добрич
  • Искат общината да осигури безплатни ученически спортни занимания в Добрич

Да бъде възроден масовият спорт в Добрич. Около това се обединиха група добричлии, които се срещнаха по покана на сдружение "Гражданско общество за Добрич". Членовете на сдружението, част от които са юристи, представиха пред присъстващите своя "Програма за създаването на условия за развитие на масов спорт за децата и подрастващите учащи в Добрич". В нея е залегнало възобновяването на безплатни, дотирани от общината, тренировки по спортна гимнастика, лека и тежка атлетика.

В основата на необходимостта от масов спорт, предложителите виждат нарастването на заболеваемостта и затлъстяването при подрастващите, както и изпълнението на Национална стратегия за развитие на спорта в България, гласувана от Министерски съвет и обнародвана в Държавен вестник на 6 декември 2011 година.

Конкретните предложения на Сдружение "Гражданско общество за Добрич" към Общинския съвет и администрацията са да се възроди школата по спортна гимнастика, която се помещаваше в ОУ "Хр.Смирненски", да се поддържат занимания по лека и тежка атлетика с възможност за тренировки в зала "Добротица", както и да бъде създадено звено за спортни дейности към общината, в което да бъдат поканени на работа 12 треньори за трите направления, чиито възнаграждения да бъдат осигурени от бюджета на Добрич. В сдружението са пресметнали, че това ще струва 108 190 лева на година. Осигуряването на материалната база - уреди и оборудване, според тях, е възможно да се направи по европейски програми.

На срещата присъстваха Матей Стефанов и Надежда Хлебарова - доайени на спортната гимнастика и леката атлетика в града. Сред най-активните оратори бе треньорът по спортна гимнастика Димитър Димитров от спортен клуб "Динамика". Той настоя да бъде намерена зала за тренировки по спортна гимнастика в Добрич и обеща, че ако това се случи той и други пенсионирани преподаватели са готови да дават безвъзмездно консултации на новите треньори, които ще се занимават с желаещите деца.

Предложението ще бъде внесено утре в Общински съвет Добрич с очакването програмата да залегне при формирането на бюджет'2013. То вече е подкрепено от над 30 добричлии, като и други проявяват интерес да се подпишат, съобщи за Дарик адвокатът Детелина Симеонова от сдружението. Чуйте от нея разписаните в предложението мерки - в аудиото.