Хор от Констанца спечели Гран при на 12-ия Фолклор без граници
Хор от Констанца спечели Гран при на 12-ия Фолклор без граници / Дарик Добрич

Мъжки хор "Армония" от Констанца ще отнесе Гран при на 12-я фестивал "Фоклор без граници" съобщиха от международното жури на пресконференция. Съставът е любителски, сформиран от 22-ма студенти по теология и литература от Универистет "Овидиус" в румънския град. От журито споделиха, че хорът е демонстрирал изключително висока класа и култура, прецизно подбран за форума репертоар от 4 автентични народни песни, както и майсторство на изпълнение. Разнообразието на песните хористите подсилват с наричания и провиквания, които са ефектни и модерни, казаха още музикалните специалисти. Ръководител на състава е Йон-Юлиян Думитру.

Председателят на журито проф. Милчо Василев изрази съжаление, че в конкурса в Добрич не участват повече хорове и оркестри и обеща лично да даде по-добра разгласа за догодина за да се включат повече състави. В тази връзка бе и коментарът на представителя на Турция Синан Челик, който смята, че за форума трябва още по-добра разгласа в интернет.

Сред над 300-та участници във фестивала оценяващите похвалиха още певиците. Радостно е възвръщането на интереса при най-малките към гайдата и гъдулката, отбеляза проф. Василев.

От журито излезе предложение към организаторите - община Добрич, да бъдат въведени от догодина две Гран при - за соло и за състав отделно, за да могат да бъдат оценени повече изпълнители, а и да не се налага да се съпоставят качествата им. Тази година за Голямата награда са преценявани четири равни по талант и майсторство изпълнители и състави.

Международният младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници" се проведе от 22 до 27 юни в Добрич и Албена. Галаконцертът на лауреатите е от 17.30 ч. на естрадата на площад "Свобода".