Макетът на замъка на Кан Тервел
Макетът на замъка на Кан Тервел / netinfo
Общинският музей в Тервел отваря врати на 22 септември с изцяло обновена сграда и експозиции. Посетителите ще видят за първи път холограма и восъчна фигура на Кан Тервел. За децата пък е предназначена специална атракция с реплика на оригиналния печат на великия кан.

Община Тервел получи подкрепа от държавата за приоритетни проекти

„Не беше лесно да направим цяла експозиционна зала за Кан Тервел, защото от този исторически период няма почти никакви артефакти. В същото време искахме да ползваме много интерактивни методи, за да бъде интересен музеят за младата аудитория”, посочи пред Дарик зам.-кметът на града Дияна Илиева.

От стария музей са останали само външните стени, останалото е изградено наново. Три са основните експозиционни зали – „Кан Тервел”, „Археология” и „Етнография”. Обособени са и  няколко по-малки  – „Местни занаяти”, „Памет за войните”, „Духовно наследство” и „Галерия”. Най-старият артефакт е на 6000 години, това е печат с предписмени знаци.

музей тервел
netinfo

За залата за Кан Тервел е ползвана част от финансирането от правителството, предоставено за сградата.

Холограмната атракция представлява филмиране на церемонията по въздигането на Тервел за кесар на Византийската империя. Филмчето е с продължителност около две минути.

„Запознахме се в детайли с церемониите на империята, за които има исторически източници от 7 и 8 век. Търсихме материали за исторически коректни изображения на облеклата, кесарския венец, короната, както и за църковната музика, която да звучи. Това беше една сериозна проучвателна дейност”, разказа Илиева.

Холограмата е правена с участието на двама актьори от София - Димитър Халачев и Румен Григоров, като първият представя хана, а вторият - император Юстиниян. Видеото е озвучено от добричките актьори Краси Демиров и Пламен Маринов. 

Восъчната фигура на Кан Тервел  е изработена от скулптора Борис Борисов от В.Търново, който е автор на всички фигури в музея „Царевград Търнов”.

В залата ще може да се види и макет на замъка от Плиска, за който се предполага, че е строен след въздигането на Тервел за кесар. Макетът е правен по описания на историци.

Валидираха юбилейна пощенска марка, посветена на Кан Тервел

Печатът на Кан Тервел има интересна история. Преди няколко десетилетия в Истанбул, до Босфора започнал строеж на мост. Гръцки колекционер откупил правото да вземе и да пресее пръстта от изкопните работи, надявайки се да открие артефакти от времето на Римската империя. Така той намира оригиналния печат на Кан Тервел. През 1972 година го предлага на аукцион. Откупува го филиалът на университета Харвард Дъмбъртън Оукс, който се намира в покрайнините на Вашингтон.

Оригиналът е с размер 37 мм, произведен е от олово, но за съжаление е заразен с чума по оловото, която го унищожава невъзвратимо.

„В Монетния двор ни изработиха реплика на печата, като са използвани известните данни за него”, допълни Дияна Илиева.

Репликата ще се използва за атракция на децата. Те ще могат да ударят печат с червен восък върху листи с адаптирана версия на договора, който Кан Тервел е сключил през 716 година с византийския император. След това малките посетители на музея ще могат да отнесат „договора” у дома си.

Ето как изглежда версията на договора:

"Аз, кана субиги Тервел, в лето 716-то сторих договор с империята на Константинополския император Теодосий и както казах, така ще бъде:
1.Загоре ще бъде българска земя;
2.Империята ще дава на България всяка година златоткани дрехи и червени кожи колкото 10 оки злато;
3.Бегълците от Константинопол ще връщаме обратно там , а те българските бегълци ще връщат;
4.Всички стоки през границата на България и империята на Константинопол ще минават само с пломби и печати.Която стока няма пломба и печат, ще се прибира за хазната.
 
Тервел-Кан на България
и Кесар на Византийската империя"


Музеят ще бъде официално отворен на 22 септември в 14 часа и до нова година входът ще бъде безплатен.

музей тервел
netinfo